top of page

Semerkant (Amin Maalouf)

Amin Maalouf, Lüblan'lı, Fransa'da yaşayan Arap yazar.

Tarih merakı olanlar için dikkat çekici bir kitap olabilir. Kitabın akıcı olduğunu söylemek bence güç. Bir ve ikinci kitap nispeten üç ve dördüncü kitaba göre daha akıcı geldi bana.

Kitabın farklı yerlerinde Türk'ler kötüleniyor. Aynen şöyle yazıyor. "Şu Türk'e bak sen! Daha çadırından yeni çıktı! Düne kadar babası atası kim bilir hangi putun önünde secdeye varıp sancaklarına da hangi domuz suratlarını çiziyorlardı!"

Cihan karakteri ölmeden önce Ömer Hayyam ile gitmemesinin sebebini Ömer Hayyam'a zarar gelmesini istememesi olarak değerlendirdim.

 

Bu insanların gözünde "filozof" lafı, Yunanların din dışı ilimleriyle ve daha genel anlamda da din yada edebiyat alanına girmeyen her şeyle fazla yakından ilgilenen herkesi ifade ediyordu.

Umarım yaratan seni bilgelikten, dilini tutma bilgeliğinden yoksun bırakmamıştır. Yoksa sahip olduğun tüm diğer vasıflar ne bir işe yarar ne de takdir görür.

Her düşündüğünü ifade edebileceğin gün, senin torunlarının torunları bile ihtiyarlamış olacak. Şimdi sır ve korku devrindeyiz, iki yüzün olmalı, birini kalabalığa göstermeli, ötekini kendine ve yaratıcına saklamalısın. Gözlerini, kulaklarını ve dilini korumak istiyorsan, gözlerin, kulakların ve bir dilin olduğunu unut.

İnsanların hayır duasını alabilmek için bir kişi bile bu çeşmelerin üzerine adını yazdırmaya tenezzül eder mi sanıyorsun?

Ölmek, öldürmekten daha önemlidir. Kendimizi savunmak için öldürüyor, ama insanları ikna etmek, kazanmak için ölüyoruz. İnsan kazanmak bir amaç, kendini savunmak ise sadece bir araçtır.

Hasan Sabbah - IŞİT

Eylem sonrasında hareketsiz kalma, kaçmaya çalışmama, sorguda konuşmama.

Fedainin eğitimi, Hasan'ın tutkuyla ve incelikle uğraştığı hassas bir görevdi. Hançerini gizlemeyi, hiç belli etmeden çıkarmayı, kurbanın tam kalbine veya göğüs bir zırhla korunuyorsa, boynuna saplamayı öğrenmek; Alamut'la hızlı ve gizli haberleşmenin araçları olan posta güvercinlerine alışmak, şifreli alfabeleri ezberlemek; kimi zaman yerel bir lehçeyi, bir ağzı öğrenmek, yabancı ve düşman bir ortama sızmayı becermek, orada haftalarca aylarca kendini belli etmeden yaşamak, infaz için en uygun anı kollarken her türlü kuşkuyu yatıştırmayı bilmek, avını bir avcı gibi izlemek, nasıl yürüdüğünü, neler giydiğini, alışkanlıklarını, dışarıya hangi saatlerde çıktığını inceden inceye araştırmak; bazen çok iyi korunan biri söz konusuysa, yanına kapılanmanın, ona yaklaşmanın, bazı yakınlarıyla dostluk kurmanın yolunu bulmak. İki fedainin, kurbanlardan birinin canını alabilmek için, iki ay bir Hristiyan manastırında keşiş kılığında yaşadıkları rivayet edilir. Afyon, esrar kullanan birinden böyle çarpıcı bukalemunluk yeteneği sergilemesi beklenemez. Ama hepsinden önemlisi, müridin ölüme meydan okuyabilmek için gerekli inancı kazanması; taşkın kalabalık tarafından canı alındığı anda şehitlik mertebesi sayesinde önünde kapıları derhal ve ardına kadar açılacak bir cennete iman etmesidir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
pexels-pixabay-257636.jpg

Abone Olmak Ä°ster Misiniz?

Sitede yayınlanacak gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak isterseniz abone olabilirsiniz.

Abone oldunuz, teÅŸekkürler !

bottom of page