top of page

Ä°nsan Ä°nsana

Kendime not.


İnsan İnsana (Doğan Cüceloğlu) - Aralık 2023

Kendini değerli görme, trafik kazaları-iletişim kazaları, ilişki düzeyi, iletişimde içerik düzeyi, kabul etme, reddetme, umursamama, sözsüz iletişim(içinde bulunulan ortam, ses tonu, beden hareketleri, kültür). 73. sayfada bulunan test.
Bir kişiyi çok iyi tanıyorsanız, neye ne tepki vereceğini biliyorsanız. Aranızdaki ilişki sıkıcı hale gelmeye başlar.
İletişim için iki yönlülük gerekli, online eğitim verdiğim derslerde sadece benim kameram ve mikrofonum açık olduğu zaman iletişim sağlayamadığımı aşırı derecede hissediyorum. O yüzden en azından katılımcılardan 1 kişinin temsilen kamera ve mikrofonunu açması iletişimi kolaylaştırıyor.
İletişimde psikolojik gürültü.
Deneyimli teknisyen ile yeni mezun mühendis iletişi için güzel örnek (Sayfa 88).
Kara kutu ile algılama örneği. Algılama modeli. Input, output, işlem
Algıda Değişmezlik; insan belirsiz olan şeyleri azaltmak ister. Bunun içinde yaşadığı kültüre göre herkesin değişmezlik kavramları vardır. Ona göre algılarlar. Yeni tanışılan kişinin mesleği, memleketi sorularak onu belirli bir kalıba yerleştirirler.
Benlik bir kere oluşunca bireyler uzun yalnızlık sürelerine dayanabilir.
Çocuk ne yaşıyorsa onu öğrenir. 0-4 yaşta yaşadıkları çok önemli.
Sevgi eksikliğinin davranışlara etkisi. Zengo hikayesi.
Gerçek benliğim kendini tanıt. Misafir geldi "Niye hoş geldin demiyorsun". Yarım saat sonra "Küçükler çok konuşmaz" Hangisi ben ?
Seni diğerlerinden farksız yapmaya, bütün gücüyle gece gündüz çalışan dünyada, kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir. Bu savaş bir başladı mı, artık hiç bitmez!.. (E.E.Cumming)
İletişim kurmak için kendimizi tanıyalım. İletişim kurmak istediğimiz kişiye de kendimizi tanıtalım, kendimizi açalım(İçinde bulunduğumuz süre içerisinde duygu ve düşünceleri paylaşmak). Ama ne zaman ? Güven ortamı.
Donuk yüz ifadesi- bastırılmış bir çocukluk dönemi. Maske takanlar. Elini yüzünü yıka yoksa seni dilenci çocuğu sanacaklar. Olduğum gibi görünürsem herkes benimle alay eder, hor görür düşüncesi. Sosyal maskelerin önemi
Psikolojik savunma mekanizmaları. Kişi aile hayatında mutsuzsa; iş hayatında kendini yeterli buluyorsa; kendini iş hayatına verir. Giderim, yansıtma, özdeşim, hayal kurma.. Demokratik ortamda yetişen çocuklar kendilerini gerçekleştirebilirler. Otoriter ortamda yetişmiş çocuklar kendilerini gerçekleştiremezler.
Sürekli yargılanarak büyütülmüş birey, otorite karşısında anında savunma davranışına başvurur.
Konuşma konusunda beceri geliştirmek için bazı okullar ve programlar kurslar verirler; ancak bunun bir parçası olan dinleme konusunda daha becerili olabilme alanında hiçbir yerde kurs verilmez.
Duygusal yönden saplanmış dinleyiciler. Her söylenenden espri, gülünecek bir şey çıkarmaya çalışanlar. Savunucu dinleyiciler, tuzak kurucular, yüzeysel dinleyenler.
Beynimiz 600 kelimeli/dakika konuşma hızını takip edebilecek kapasitede, buna rağmen konuşma hızı 100-140 kelime/dakika olduğu için geriye kalan 460 kelimelik zaman diliminde beyin boş kalıyor.
Neden yanlış anlaşılırım ? Varsayımlar.
Ya kazan ya kaybet tutumu. Kazanan karşısındakinin saygı, güven ve iyi niyetini kaybeder. Kaybeden yok yaklaşımı
Kitle iletiÅŸim
Rahat koşullar içinde yaşamak, yoksul olmaktan daha iyidir; yoksulluğun övünülecek bir tarafı yoktur.
Geleneksel otoriter kültür - Özgürlükçü çağdaş anlayış
Koyunlar geçerken çalıya sürünecek, yünleri kalacak, yünleri toplayacağız, hanım tarayıp eğirecek, iplik olacak, sonra örüp çorap yapacağız, pazara götürüp satacağız, senin paranı ödeyeceğiz. Adam gülmeye başlayınca, Nasreddin Hoca : Peşin parayı gördün, gülersin tabi !


Son Yazılar

Hepsini Gör
pexels-pixabay-257636.jpg

Abone Olmak Ä°ster Misiniz?

Sitede yayınlanacak gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak isterseniz abone olabilirsiniz.

Abone oldunuz, teÅŸekkürler !

bottom of page