top of page

Dorian Gray'in Portresi (Oscar Wilde)

Birçok fikrin bu kadar etkileyici bir kurgu ile anlatıldığını gördüğüm ilk kitap. Akıcı dili var. Sıkılmadan okunabilir.

Ruh güzelliği mi yoksa fiziksel güzellik mi ? Güzellik için ruhunu şeytana satmak.

Ahlak, güzellik, iç çatışmalar, pişmanlık ...

Ön yargılı olmak, görüntüye tamah etme, sığ düşünmenin insan hayatında oluşturacağı zararları üzerine düşündürür.

 

Zenginler tutumluluğun öneminden dem vururken, işsiz güçsüzler emeğin yüceliği üzerine afili laflar ediyordu.

Dünyaya gelme sebebimiz özümüzün farkına varmaktır.

Ahlakın temelindeki toplum korkusu, dinin sırrı ise Tanrı korkusu : İşte bizi yöneten iki şey.

Dünyanın en büyük olayları insan zihninde geçer derler. Dünyanın en büyük günahları da insan zihninde işlenir.

Nihayet yolu, yaşamın sırrını önüne seren biriyle kesişmişti.

İnsan aşık olduğunda işe önce kendini kandırmakla başlar, sonrada başkalarını kandırır. Romantizm denilen şey tam da böyle bir şeydir.

İnsanlar en çok kendilerine lazım olan bir şeyi başkalarına vermeye çok meraklıdır.

İnsan ne zaman aptalca bir şeyler yapsa, bunu mutlaka ulvi birtakım amaçlar uğruna yapar zaten.

Evliliğin en büyük dezavantajı insanı bencil olma hakkından mahrum etmesidir. Bencil olmayan insanlarda tüm renklerini cazibelerini kaybeder. Birey olma niteliklerini yitirirler.

İyimserliğin kaynağı düpedüz korkudur. İşimize yarayacak erdemleri komşumuzda görüyoruz diye kendimizi yüce gönüllü zannederiz. Hesabımızdan daha fazla para çekebilmek için bankacıya yağ çeker, paramızı kurtarabilmek için haydutta iyi bir takım özellikler bulmaya çalışırız.

Bir insanın kişiliğini bozmak istiyorsan onu düzeltmeye çalış.

Tezime göre erkekler kadınlara evlenme teklifi etmez.

Taparcasına sevilmek başa beladır. İnsanoğlu yüzyıllarca Tanrılara nasıl davrandıysa kadınlar da biz erkeklere öyle davranır. Bizi adeta ilahlaştırırlar; biz de bunun karşılığında onlar için hep bir şeyler yapmak zorunda kalırız.

Ruhun düşündüğünü atomların hissetmesi mümkün müydü acaba ?

Zalimlik ettim Harry, hem de çok büyük zalimlik. Ama geçti bitti. Yaşanan hiçbir şeyden pişman değilim. Bu olay sayesinde kendimi daha iyi tanıma fırsatı buldum.

Kendini öldürmeye hiç hakkı yoktu, yaptığı büyük bencillik.

Kimileri de birdenbire kocalarının iyi yanlarını keşfederek teselli bulur. Mutlu evliliklerini zorla insanların gözüne sokarlar günahların en güzeli olan kibirle. Bazıları teselliyi dinde bulur. Bir keresinde bir kadın bana dinin mistik yanlarının flört etmenin cazibesine benzediğini söylemişti ve ne demek istediğini gayet iyi anlamıştım.

Eğer düşünce gücü yaşayan organizmaları etkiliyorsa, cansız nesneleri de etkiliyor olamaz mıydı ? Bizden bağımsız nesneler, bizim irademiz ve bilincimiz dışında ruh halimize, arzularımıza göre titreşemez miydi; atomlar gizli, tuhaf bir aşk yaşarcasına birbiriyle etkileşemezler miydi ?

Senin onu gördüğün o son gece çok kötü oynadı çünkü aşkın gerçekliğini idrak etmişti. Aşkın gerçek olmadığını öğrendiğinde de can verdi; Juliet de olsa böyle yapardı muhtemelen.

Buraya beni teselli etmeye geldin, ne kadar incesin. Ama beni teselli olmuş görünce küplere biniyorsun. Bu mu senin dostluğun dert ortaklığın !

Seni bir sis bulutunun ardından, bambaşka kıyafetlerle değil de olduğun gibi çizmeye beni iten neydi tam olarak bilemiyorum, sebep realizmin sanatımdaki etkisi de olabilir, senin kişiliğine duyduğum merak da.

Son Yazılar

Hepsini Gör
pexels-pixabay-257636.jpg

Abone Olmak Ä°ster Misiniz?

Sitede yayınlanacak gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak isterseniz abone olabilirsiniz.

Abone oldunuz, teÅŸekkürler !

bottom of page