top of page

Format ile Silinen Verilerimi, Nasıl Kurtardım ?



Merhabalar, yaklaşık 3 ay önce bilgisayarımın menteşesinin cover parçası kırılmıştı. Bende yaptırmam gerektiğinin farkındaydım ama yakınlarda bir bilgisayarcı veya teknik servis olmadığı için idare etmeye çalıştım. Bilgisayarımı kargo ile göndermek istemiyordum. O yüzden bir süre bu şekilde kullandım. Tabiki cover parçası olmayınca ekranı açıp kapatırken menteşe hareketinden kaynaklı yük tamamen bilgisayarın çercevesine bindi. Bir süre sonra menteşenin çerceveyi tutan yerleri de dayanmadı ve kırıldı. Bu arada bilgisayarım Asus-K555U .


Artık bilgisayarı servise göndermenin vakti geldi.

Bu aşamadan sonra bilgisayarı kesinlikle göndermem gerekti. Bende sıradan bir bilgisayarcıya göndermeye güvenemediğim için Asus’u aradım ve yetkili servis olan OUNO servise gönderdim. Tabi ben bilgisayarı gönderirken şöyle düşünüyorum; çerceve plastiğini ve cover plastik parçasını değiştirip menteşeye ayar yapıp gönderecekler. Dolayısıyla bilgisayarı açmalarına bile gerek olmayacak, o yüzden verilerimi yedeklemem gerekmez !!! Bi ara acaba demedim değil aslında ama yedeklemeden gönderdim. Sakın böyle bir hataya düşmeyin. Servisten bilgisayar geldi. Açtığımda bilgisayarın içinin bomboş olduğunu gördüm. Ben şok Tabi şimdi gülüyorum ama o an çok üzülmüştüm. Anılarım, fotoğraflarım, videolarım, çalıştığım projeler, üniversite notlarım… hepsi gözümün önünden bir bir geçiyor.


Bir mühendis ne için vardır ? Problemleri çözmek için tabiki

Durumu kabul edip sorunu nasıl çözebileceğimi düşünmeye başladım. Daha çocukken verilerimi geri getirmek için bir yazılım denediğim ama başarılı olamadığım aklıma geldi. İllaki şimdi daha iyi çalışan yazılımlar vardır diye düşünerek hemen internete girip araştırmaya başladım. Araştırmamı yaparken şunu farkettim veri kurtarma diye ayrı bir sektör var. Bu konuda profesyonel olarak çalışan bir çok firma ve lab var. Diskiniz fiziksel olarak dahi zarar görmüş olabilir, yinede kurtarmanın bir yolunu bulabiliyorlar. Tabiki bunun da bir sınırı var. Fakat kurtarma işlemi ne kadar zor ise maliyetleri o kadar yükselebiliyor işlemin.


Aradığım programı buldum.

EaseUs Data Recovery adında bir program buldum. Biraz araştırdım, birçok kişi hakkında güzel yorumlar yapmış. Fakat verilerimi kurtarmak için programı satın almam gerekti. Tam rakamı hatırlamıyorum ama yaklaşık 300 TL’ye satın aldım. Yaklaşık 12 saat boyunca diskimi taradı ve 5TB veri buldu. Bu veriler içerisinde kendi dosyalarımı düzenli halde bulmak o kadar da kolay olmadı. Programı satın aldığım firmadan uzak bağlantı desteği istedim. Bu arada acaba ilgilenirler mi diye çekinmenize gerek yok. Hemen bağlantı yapıp destek oluyorlar.


Neden 5TB veri geldi ?

Çünkü daha önce silip yazılan verileri de getiriyor program. Benim harddiskim 1TB’tı. Fakat bu gelen dosyaların birçoğu üzerine yeniden veri yazıldığı için hasarlı geliyor. Örneğin bir fotoğraf geliyor ama yarısı yok fotoğrafın.


Sonuç olarak verilerimi düzenli bir şekilde kurtarabildim mi ?

Evet, bütün verilerimi eksiksiz ve dosya düzenleri ve isimleri ile birlikte kurtardım. Fakat bunu yapabilmek için biraz çok zaman harcadım. Peşini bırakmadım ve sonuç olarak verilerimi kaybetmediğim için çok mutluyum.


Peki bu bana ders oldu mu ?

Kesinlikle, öyle verilerimi yedeklemeden bilgisayarımı servise göndermemem gerektiğini çok iyi öğrendim. Ama verilerinizi kaybetmeniz için illaki bilgisayarınızı servise göndermeniz gerekmez. Birçok farklı senaryo ile verilerinize erişiminizi kaybedebilirsiniz. Örneğin bilgisayarınız bir kaza sonrası parçalanabilir ve harddiskiniz zarar görebilir veya harddiskiniz ömrünü doldurabilir ve okuma yazma yapmanıza müsade etmeyebilir.


Peki bundan sonra veri kaybı yaşamamak için nasıl önlem aldım ?

Google Drive’dan 2TB’lık alan aldım ve artık tüm verilerimi bulutta saklıyorum. Tüm dosya işlemlerimi de oradan yapıyorum. Ayrıca Google’ye de güvenmeyip verilerimi harici bir harddiskte daha belirli aralıklar ile yedekliyorum.


Veri kurtarma ile ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli nokta nedir ?

Başınıza benim başıma gelen gibi bir şey gelmesi durumunda, verilerinizi kaybettiğiniz diskiniz üzerine kesinlikle yeni bir veri yazmayın. Ben bilgisayarımdaki verilerin silindiğini gördüğüm andan itibaren harddiskime veri yazmadım. Burada şunu da belirtmekte fayda var benim işletim sistemim SSD üzerinde kuruluydu. HDD üzerinde değildi yani işletim sistemi bu yüzden de silinen veriler üzerine yeniden veri hiç yazmadım. Bu da benim verilerimi kurtarmamı kolaylaştırdı.


EaseUs programına %50 indirimli sahip olmak için

Satın almayı düşünüyorsanız, sizin için indirim linki paylaşıyorum. Tıklayınız.


Comments


pexels-pixabay-257636.jpg

Abone Olmak İster Misiniz?

Sitede yayınlanacak gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak isterseniz abone olabilirsiniz.

Abone oldunuz, teşekkürler !

bottom of page