Covid-19 salgınının dünyayı sardığı günlerde şüphesiz ki en çok gündemde olan alan sağlık sektörüdür. Peki sağlık sektöründe robotik gelişmeler ne durumda ? Hangi alanlarda gelişmeler yaşanması bekleniyor ? Corona virüs geldiğinden beri “evde kal” çağrısı yapılıyor. Fakat herkesin evde kalarak hayatını devam ettirmesi için dünya henüz hazır değil. Örneğin ekmek almak için markete gitmemiz gerekiyor değil mi ? Ben gitmeden de “getir” gibi uygulamaları kullanarak kapıma kadar ekmeğin gelmesini sağlayabiliyorum diyorsunuz. Fakat ekmeğin kapınıza gelmesi için yine bir insanın görev yapması gerekiyor. Ekmeği kapınıza getiren insan açısından baktığımızda, virüs tehdidi altında fakat çalışması gerekiyor. Peki ekmeği kapınıza getirebilen bir robot olsaydı, siz internet sitesinden sipariş verdiğinizde koyu yeşil slim pantolonunuzu otomatik yükleme boşaltma sistemi olan depodan alarak doğrudan size getirseydi, Böylece siz ve diğer insanlar salgın sırasında gerçekten tamamen evinize çekilebilseydiniz, her şey çok daha kolay ve güvenli mi olurdu ? Hastahaneye gittiğimizde robot doktor ve hemşireler bizi karşılasaydı, aldığımız reçeteyi robot eczacıya gösterip ilacımızı alsaydık, sağlık sektörü çalışanları da bu derece risk altında kalmak zorunda olmasaydı, daha mı iyi olurdu ? Belki de bunların iyi olup olmayacağını tartışmak yerine neler olacağına gözümüzü açıp bir bakmak gerekiyor.
Endüstriyel robotların yanı sıra teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık hizmet robotları da hayatımızın içine girmeye başladı. Belki farkında değiliz ama hızla sayıları artıyor. Günlük hayatımızda görmeye alıştığımız robotlara hızla yenileri eklenecek. Birçok makalede de eczacı robotların 2023 yılında tamamen hayatımıza gireceği ihtimali yıllar önce bile paylaşılmış.
Türkiye’de robot eczaneler olduğunu biliyor muydunuz ?
Otomasyon sektörü içerisinde olanlar eczanelere baktıklarında aslında otomasyonun uygulanabilir olduğunu görebilirler. Fakat bu alanda yatırım yapmak, profesyonel bir eczacı ile birlikte çalışmak gerekir. Bunun çalışmalarını yapmışlar hatta ilk otomatik eczane sistemlerini devreye almışlar bile. Türkiye’de eczane otomasyonu konusunda hizmet veren Ankara merkezli bir firma var. Eğer merak ediyorsanız, internet siteleri için tıklayınız. Kurulan sistemin birçok faydası var; ilaçlarınız otomatik iklimlendirme sistemi ile saklandığı için daha iyi muhafaza ediliyor,ilaçların yanlış verilmesi söz konusu değil, depolama alanından kazanıyorsunuz vs. Daha birçok faydasından bahsedebiliriz. Peki sizce ileride bu sistemler eczacıları çalışma yükünden kurtaracak mı ? Yani tıpkı bir market otomatı gibi, doktorun size verdiği barkodu otomata okutuyorsunuz ve sistem size ilacınızı veriyor. Neyse belli ki eczane robotları hızla gelişim hayatımıza girecek ve biz diğer teknolojilerde olduğu gibi ne ara onlara alıştığımızı fark etmeyeceğiz bile.
Eczacı Robot tıpkı buna benzer ama çok daha büyük depolama alanına sahip olabilir mi ?
Peki doktor robotlar ne durumda ? Doktor robot olabilir mi ? Nasıl olacak ki canım ?
Hasta olduğumuzda doktorumuza gider ne rahatsızlığımız olduğunu anlatırız. Aslında belirtileri anlatırız, doktorda bu belirtileri hangi durumlarda görebileceğini hafızasındaki bilgilere göre kontrol eder. Bazen birkaç hastalıktan şüphelenebilir. Ama hangi belirtilerin daha ağır bastığını anlamaya çalışıp ona karar verir. Eğer karar veremiyorsa emin olmak için bir takım testler yaptırır. Sonra test sonuçlarına göre daha emin konuşmalar yapar ve tespit ettiği hastalığın tedavisi için uygun ilaçları düşünür ve yazar.
Hadi robot doktora gidelim
Sanırım biraz üşütmüşüz, telefonla robot doktorumuzu aradık. Bizden neden rahatsız olduğumuzu birkaç cümle ile anlatmamızı istedi. Bizde birkaç belirti sayıştırdık; halsizliğim var, boğazım ağrıyor… Robot güncel hastalıkları da hafızasında kontrol ederek bizim konuşmalarımıza göre hastalığımıza karar verdi. Reçetemizi yazıp mesaj olarak bize gönderdi. Veya karar vermekte zorlandı, bu yüzden bize bazı testleri yaptırıp sonra kendisini yine aramamızı söyledi. Yaptırmamız gereken testleri bize iletti, bizde testleri yapıp sonucu robot doktorumuz ile paylaştık. O da bu sonuçları güncel hastalık trendlerini de kontrol ederek inceledi ve karar verdi. Sonunda ilaçlarımızı yazdı. Bir şeyimiz yokmuş. Bir ağrı kesici ateş düşürücü, bir de soğuk algınlığı ilacı ! Hastalık mevsimi geldiğinde akşama kadar insanların yüzüne bile bakmadan bu ilaçları yazıp yazıp gönderen bir sürü doktor var. Bence robotlar da onların yaptığını yapabilir.
Yazılarımı beğeniyorsanız, beğen butonuna tıklamayı, ilgi duyacağını düşündüğünüz kişilerle paylaşmayı, bloguma abone olmayı unutmayın. Sağlıkla kalın.
Comments